Błyskawiczne zupy

Jaki jest wpływ błyskawicznych zup na zdrowie człowieka ?

Zupy błsykawiczne, zalewane wrzątkiem, popularnie zwane “chińskimi”, stały się nieodłącznym daniem młodych, zabieganych, nie mających na nic czasu ludzi. Co jednak kryje małe opakowanie popularnej zupki ? Czy faktycznie zawartość to takie wielkie zło ?
Czy zupki chińskie zdrowie nam psują ? Z pewnością powinniśmy unikać częstego ich jedzenia. Nie znajdziemy w nich żadnych wartości odżywczych, minerałów, witamin – niczego wartościowego. Makaron – choć z pozoru tak pyszny, zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki wstępnemu obsmażeniu w fabryce, przez co zostaje wręcz “napompowany” tłuszczem. Są to bardzo szkodliwe dla naszego organizmu tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne.

 

W opakowaniu zupek znajdziemy przede wszystkim mnóstwo soli – więcej, niż w paczce chipsów! Zapotrzebowanie dorosłego człowieka na sól wynosi 6 gramów, podczas gdy jedna mała zupka ma ich aż 8 !
Oprócz soli jest też cała niemal tablica pierwiastków Mendelejewa – sztuczne dodatki smakowe (z glutaminianem sodu na czele), spulchniacze, barwniki, substancje zapachowe i konserwanty, dzięki którym zupka może długimi miesiącami wegetować na półce w sklepie.
Jednym słowem – w zupkach nie ma absolutnie nic zdrowego !